Aan het werk: Deaf Enterprise

Headphones-PNG-ImageMijn achtergrond is in de muziek. Ik ben muziekwetenschapper met als specialisatie Etnomusicologie: de studie van muziek in de samenleving. Met andere woorden (in mijn geval): hoe mensen ‘gebruik maken’ van muziek. Het lijkt dus vreemd dat ik mij nu bevind in een project met doven. Maar schijn bedriegt.

Al enige tijd doe ik zo nu en dan werk voor Roots & Routes. R&R is een kleine organisatie op het gebied van talentontwikkeling voor jongeren en jongvolwassenen in muziek, dans en media. Ik ben vooral betrokken bij projecten over professionalisering van jongvolwassenen en begeleid hen bij de eerste stappen richting ondernemerschap. Vooral bij jongeren met een dubbele culturele achtergrond is dit niet altijd vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor jongeren met een auditieve stoornis: doven en slechthorenden dus. Ook zij hebben een extra horde om te nemen en aan de slag te gaan.

Ik merk dat het voor mij een nieuwe soort van cross-culturaliteit is: dovencultuur is een wereld met een eigen taal, manier van communiceren en een heel eigen netwerk. Om met elkaar te spreken, moeten we allebei ons best doen: de dove en de horende.  Volgende week heb ik een bijeenkomst in Denemarken waarbij we het programma bespreken van de ‘Train the trainer’ workshop in het najaar.

Voor mij zal het een uitdaging zijn om mijn ritme te vinden in een meeting met tolken en zonder auditieve clues waar horenden zo op rekenen in het dagelijks sociaal verkeer. Ik merk dat ik toch veel reken op een soort ‘muzikale’ interactie tijdens mijn presentaties en discussies. Ik luister en anticipeer op ritme en toon, volg de melodielijn en speel op riffs en pauzes. Veel daarvan is niet bruikbaar. Toch weet ik dat het gaat werken. Muzikaliteit is een aangeboren kwaliteit in bijna alle mensen – ook dove mensen dus. Er bestaat immers muziek voor en ook door doven. Muziek gaat veel dieper dan ons gehoor; een prachtige observatie voor een etnomusicoloog.

Advertenties

2 Replies to “Aan het werk: Deaf Enterprise”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s