ARCHIEF: Deaf Gain

Morgen vertrek ik naar Siena, Italië, om een training te verzorgen binnen het project Deaf Enterprise. Zoals de naam al doet vermoeden is het project gericht op het ontwikkelen van ondernemerschap bij dove mensen: entrepreneurial skills zoals dat heet. Dit onderwerp hebben we bij Roots & Routes vaker bij de hand gehad maar dan voor jongvolwassenen in dans, muziek en media. De dove doelgroep is een nieuwe voor mij en biedt hele nieuwe uitdagingen.

Maar daar had ik het eerder al over.

Bij het ontwerpen van de training heb ik input gekregen van de andere projectpartners uit Nederland, Engeland, Denemarken en Italië. Zij zijn meer thuis in scholing aan doven. Een van de ‘ontdekkingen’ die ik tijdens dit proces (voor mezelf) deed, was deaf gain.

Wat is deaf gain? Het begon bij een kunstenaar die zijn gehoor verloor. Onmiddellijk kwam er medische aandacht aan te pas maar zijn gehoorverlies was onomkeerbaar. En toen kwam de kunstenaar erachter: iedereen had het erover dat hij zijn gehoor verloor – maar niemand vertelde hem dat hij zijn doofheid kreeg. Hieruit* is het concept ‘deaf gain’ ontstaan: het idee dat de wereld iets te winnen heeft bij het bestaan van dove mensen. Om een voorbeeld te noemen**: zonder doven geen gebarentaal en gebarentaal heeft ons veel geleerd over taalontwikkeling. Immers, lange tijd werd taal gekoppeld aan hoorbare klanken maar blijkbaar heeft een mens dat niet nodig om taalvaardigheid te ontwikkelen. Interessant, toch?

Op meer persoonlijk gebied kan deaf gain grote invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling van dove jongvolwassenen die een plek moeten verwerven in de (werkende) maatschappij. Werkloosheid is relatief gigantisch hoog onder dove jongeren, o.a. door een grote afstand die de jongeren voelen ten opzichte van niet-dove mensen. Hopelijk kan de training door de Deaf Enterprise trainers hier iets aan doen.

*Dit is natuurlijk anecdotisch, ik weet niet de precieze historie en voorgangers van deze man. Ik ken het concept nog maar net!
**En dit is echt maar een voorbeeld en ook nog het meest voor de hand liggende.

Gepubliceerd door

Really Ninja

Enough about me. What about you?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.